+

Ontwerp en realisatie boek voor Rijkswaterstaat: “Het kan dus wél” succesvol automatiseren door de overheid.

art direction, boek, branding, concept, identiteit, illustratie, omslagontwerp, ontwerp

Succesvolle automatisering door de overheid? Rijkswaterstaat laat zien dat het kan: snel, zelfstandig en tegen flink lagere kosten dan gebruikelijk.
Bas van Essen was nauw betrokken bij de totstandkoming van de vernieuwende werkwijze die dit mogelijk maakt en hij liet zijn verhaal optekenen door Rutger Bouma van De Merkdirectie.

Bas werkt als manager Informatievoorziening Ontwikkeling (IV-O) bij Rijkswaterstaat. Rijkswaterstaat is de uitvoeringsorganisatie van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. De organisatie zorgt voor droge voeten, voldoende schoon water en veilig verkeer over weg en water.

In ‘Het kan dus wél’ beschrijft hij de weg die Rijkswaterstaat heeft afgelegd. Hij leidt de lezer langs bouwstenen, mijlpalen en waardevolle inzichten en doet dat in toegankelijke en persoonlijke verhalen.
‘Het kan dus wél’ biedt inspiratie voor iedereen die meer grip wil krijgen op die voortdurende uitdaging: automatisering.

Om zijn verhaal in beeld te brengen hebben wij voor de omslag een ‘grid’ bedacht. Elke stap op het grid is een lijn dat als verbindend element dit titel van het boek vormt. Het proces van vernieuwing krijgt zo vorm. ‘Connecting the dots’ zoals dat heet. Verbindingen leggen is uitproberen en ontdekken. Deze verbindingen en mijlpalen zorgen uiteindelijk voor een profiel dat in dit geval de titel van het boek vormt. Kleine en grote stappen zorgen voor een lettertype, eigenlijk een matrixbord zoals we kennen van RWS boven de snelwegen. Bij automatisering start je elke keer met een leeg grid maar met herkenbare bouwstenen. Kleurgebruik is conform de identiteit van Rijkswaterstaat en onderstreept de afzender.

Van Essen hoopt samen met zijn gehele team bij Rijkswaterstaat andere overheidsinstellingen te inspireren met zijn verhaal, inzichten en werkwijze. Zodat ook zij beter, sneller en goedkoper kunnen automatiseren. En zo hun waarde voor de samenleving kunnen vergroten.

In opdracht van Rutger Bouma van De Merkdirectie die het verhaal schreef, ontwierpen wij niet alleen de omslag en binnenwerk maar zorgde ook voor de realisatie.
Nieuwsgierig of Cup of Tea ook een boek voor jou kan maken? Neem contact met ons op!

Portfolio